“The Reconstruction of Ukraine: A Strategic Role for Romania” este o conferință internațională organizată de New Strategy Center, în perioada 13-14 Decembrie 2023, ce are ca scop dezbaterea multiplelor aspecte referitoare la procesul de reconstrucție a Ucrainei și rolul strategic pe care România trebuie să-l joace în acest context. Conferința reunește oficiali din Ucraina, din România și din alte state UE și NATO, experți independenți, reprezentanți ai mediului de afaceri, academic, ai corpului diplomatic, fiind cea mai amplă conferință din România dedicată acestei teme.
Procesul de reconstrucție reprezintă cel mai amplu proiect de reconstrucție de la Al Doilea Război Mondial, depășind ca magnitudine planul Marshall sau proiectele similare din Irak și Afganistan. Ucraina este o țară importantă, are o populație considerabilă, aflată la granițele Uniunii Europene, beneficiind astfel de o atenție deosebită. Procesul de reconstrucție a început deja, chiar dacă războiul continuă, fiind așteptat să se desfășoare în paralel cu ostilitățile. Reconstrucția trebuie văzută și din perspectiva modernizării Ucrainei, această țară încercând să diminueze decalajul de dezvoltare cu Occidentul odată cu procesul de reconstrucție.
Există și o serie de provocări în ceea ce privește determinarea surselor de finanțare, a modului în care se va desfășura procesul în sine, inclusiv din perspectiva transparenței procedurilor și a garanțiilor date donatorilor potrivit cărora fondurile vor fi judicios folosite, conform scopurilor asumate. Totodată, implicarea sectorului privat, mai ales în condițiile în care există un război în desfășurare, trebuie să se facă prin suportul puternic al statului, al garanțiilor directe acordate companiilor private și al asigurării activității acestora.
Războiul din Ucraina este unul de uzură, care se va desfășura în paralel cu procesul de reconstrucție. Cu toate acestea, este imperios ca România să participe la acest proces, nu doar în plan bilateral, prin prezența unor companii în diverse localității sau domenii de activitate. România trebuie să își asume rolul de hub pentru eforturile occidentale, având în vedere apropierea sa de regiuni precum Odesa, Mykolaiv, Herson, Zaporojie, unde luptele au fost și sunt încă extrem de intense. Procesul de reconstrucție și modernizare înseamnă, de asemenea, un angajament din partea comunității internaționale de a sprijini aderarea Ucrainei la NATO și UE. Avantajul major pe care îl va avea România față de alte state de pa Flancul Estic al NATO este accesul la o sursă proprie de energie, predictibilă si constantă, și anume resursele de gaze naturale din Marea Neagră. Din 2027, România urmează să devină principalul producător de gaz din Uniunea Europeană, perimetrul Neptun Deep oferind 7-8 mld de metri cubi de gaz anual, pentru 10-12 ani. Ținând cont de faptul că România își asigură deja acum 80% din consum din resurse proprii, ea va putea ajuta alte state să-și consolideze independența energetică, în primul rând Republica Moldova, fapt ce va contribui la stoparea influenței maligne a Moscovei în regiune în domeniul energetic. Datorită gazului românesc din Marea Neagră, companiile occidentale implicate în reconstrucția Ucrainei în anumite domenii energofage, precum construcțiile sau industria farmaceutică, își pot poziționa capabilitățile de producție în România, o țară NATO, sigură din punct de vedere al securității, aflată sub umbrela protectoare a articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic.
România va trebui să-și pună în evidență atuurile pe care le are, sporindu-și relevanța strategică în regiune. Pentru a reuși este foarte important ca interconectările României cu Ucraina și Republica Moldova să fie dezvoltate: noi puncte de trecere a frontierei, dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare și portuare, atât la Dunăre, cât și la Marea Neagră. UE trebuie să sprijine proiectele pentru interconectarea portului Gdansk, din Polonia, de la Marea Baltică, cu portul Constanța, din România, de pe malul Mării Negre, fiind vorba de o cale ferată cu ecartament occidental, ce va traversa vestul Ucrainei și care va lega cu ramificații și Chișinăul, capitala Republicii Moldova, și portul ucrainean Odesa. Este un proiect important nu doar din punct de vedere economic, ci și din perspectiva mobilității militare, mai ales că implică doar o singură traversare a munților Carpați. Participarea României la procesul de reconstrucție al Ucrainei înseamnă mai ales conectivitate. Iar aceasta trebuie gândită și din perspectiva interconectării României, a Republicii Moldova și a Ucrainei.
În cadrul conferinței, participanții vor avea în vedere și faptul că procesul de reconstrucție al Ucrainei va merge în paralel cu discuțiile despre garanțiile de securitate pentru Ucraina, ca perioadă tranzitorie până la momentul în care Ucraina va deveni membru NATO, și la arhitectura de securitate post-conflict. Conferința va aborda subiecte de maximă importanță pentru procesul de reconstrucție al Ucrainei, precum rolul Dunării, provocările pentru libertatea de navigație, securitatea energetică, potențialul energiei verzi, securitatea alimentară, domeniul telecomunicațiilor și cel cyber, infrastructura critică, domeniul sănătății, provocările pentru sectorul privat în procesul de reconstrucție, conectivitatea dintre România, Republica Moldova și Ucraina sau rolul SUA în regiunea Mării Negre.